Kurki są uważane na jedne z najsmaczniejszych owoców polskiego lasu. Ponadto jak wiadomo ryż jest bardzo zdrowy i pożywny. Idealny pomysł na romantyczną kolacje przygotowywaną np. na rocznicę ślubu itp.
Składniki:
- 600 g kurek
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 400 g ugotowanego ryżu
- 250 ml śmietany
- 2 żółtka
- 2 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Kurki dokładnie opłukać, przebrać, odciąć zapiaszczone końce trzonków i ewentualnie oskrobać trzonki. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, przesmażyć na 1 łyżce masła, dodać kurki i smażyć 10 minut. Do grzybów wlać 100 ml wody i dusić 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Tartą bułkę przesmażyć na maśle, wlać śmietanę, zagotować, zdjąć z ognia, doprawić sos i wymieszać z żółtkami. Grzyby wymieszać z ryżem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem i piec 25 minut w temperaturze 180 st.C.