Oto nietypowa propozycja na lasagne w wersji wegetariańskiej! Jarmuż i sos beszamelowy idealnie pasują do włoskiego makaronu.
składniki:
- makaron lasagne
- jarmuż
- czosnek
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- ser żółty
- olej rzepakowy
- 2 Szklanki mleka
- ¼ Kostki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 Szczypta gałki muszkatołowej
przyrządzanie:
1. Jarmuż dokładnie płuczemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na dużą patelnię, dolewamy trochę wody i dusimy.
2. Gotujemy makaron.
3. Szatkowany czosnek dodajemy do jarmużu, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
4. Przygotowujemy beszamel: Masło topimy na małym ogniu, do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę, wlewamy mleko z sokiem z cytryny i dodajemy wszystkie przyprawy.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przekładamy na zmianę makaron i jarmuż.
6. Całość zalewamy beszamelem.
7. Tarkujemy ser i posypujemy na wierzch.
8. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.