Lubicie dania makaronowe? A co powiecie na naszą wegetariańską wersję lasagne? Z ciągnącą się mozzarellą i suszonymi na słońcu pomidorami!
składniki:
- mozzarella pokrojona na plasterki: 3 kulki
- makaron lasagne: 9 płatów
- suszone pomidory, pokrojone na paseczki: 1 słoik
- cebula, obrana i pokrojona na kosteczkę: 1 szt.
- zioła prowansalskie: 1 łyżka
- liść laurowy: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- masło 82%: 30 g
- mąka pszenna typu 450: 50 g
- mleko 3,2%: 250 ml
- gałka muszkatołowa: do smaku
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
przyrządzanie:
W czystym garnku podgrzewamy 250 ml mleka. W kolejnym garnku roztapiamy 30 g masła. Do roztopionego masła dodajemy 50 g mąki pszennej. Całość podgrzewamy przez mniej więcej 2 minuty, cały czas mieszając. Do masła i mąki dodajemy gorące mleko. Za pomocą trzepaczki mieszamy całość (w sosie nie może być grudek). Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszamy. Jeśli sos beszamelowy jest zbyt gęsty, dodajemy do niego jeszcze odrobinę mleka.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pierwszą warstwę sosu beszamelowego, 3 płaty lasagne, część suszonych pomidorów, warstwę mozzarelli, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne, sos beszamelowy i suszone pomidory, 3 płaty lasagne i sos beszamelowy. Na samej górze układamy plasterki mozzarelli.
Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C, na środkową kratkę, na mniej więcej 25 minut (sprawdzamy po 20 minutach).
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem