Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Lasagne z pomidorami

Klasyczne włoskie danie: lasagne z pomidorami i mielonym mięsem

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 30 minut + 40 minut zapiekania

liczba porcji: 6

składniki:
12 - 16 płatów makaronu lasagne
500 g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
8 pomidorów bez skórek (mogą być z puszki)
2 cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
3 łyżki masła
2/3 szklanki mleka
1 jajo
1 łyżeczka soku z cytryny
300 g żółtego sera
sól, pieprz,
suszone bazylia i oregano
1 łyżka oleju
2 łyżki margaryny

przyrządzanie:

Cebule drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, po dużej szczypcie soli i pieprzu oraz suszonych ziół. Smażyć na dużym ogniu przez ok. 5 minut, ciągle mieszając. Następnie dodać posiekane pomidory. Dusić razem kolejne 5 minut.
W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę razem smażyć. Zdjąć z palnika, wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Postawić na ogniu i podgrzewać do zagotowania, cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Nieco wystudzić, a następnie wbić jajko i dokładnie wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce. Płaty makaronu gotować przez 3 – 4 minuty we wrzątku z odrobiną oleju, następnie odsączyć i przelać zimną wodą.
Formę do zapiekanek wysmarować margaryną, ułożyć na niej płaty ciasta. Na makaronie rozłożyć połowę mielonego mięsa, a na nim 1/3 sosu beszamel. Posypać 1/3 tartego sera. Następnie ułożyć kolejne płaty makaronu i kolejno warstwy mięsa, sosu i sera. Na nich powinny znaleźć się płaty makaronu, polane resztą sosu beszamelowego i posypane serem. Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem odczekać ok. 5 minut po wyjęciu z piekarnika, aby lasagne dobrze się kroiła.