Danie proste, rodzinne i bezmięsne. Nadaje się na różnego rodzaju uroczystości lub domowy obiad.
Składniki:
- Makaron "do lasagne"
- Szpinak
- Sos beszamelowy
- Ser Mozarella
Składniki:
- szpinak (świeży po odgotowaniu lub mrożony)
- czosnek
- śmietana
- sól
- mąka
- olej
Przygotowanie:
Na patelni robimy zasmażkę z mąki i oleju, dodajemy szpinak i podsmażamy. W oddzielnym naczyniu mieszamy śmietanę z jajkiem i wyciśniętym czosnkiem, po czym dolewamy wszystko do patelni ze szpinakiem. Po dokładnym wysmażeniu szpinaku doprawiamy solą do smaku.
Przygotowanie:
Na patelni roztopić masło (ok. 2 łyżki), do tego dodać mąkę. Chwilę podsmażyć, dolać mleko. Gotować aż zacznie gęstnieć. Posolić i dodać pieprz.
Przygotowanie:
Układamy warstwowo przygotowane wcześniej produkty: połowa sosu beszamelowego, pierwsza warstwa makaronu, szpinak, mozarella (na grubych oczkach tarki) druga warstwa makaronu, szpinak, mozarella, trzecia warstwa makaronu, szpinak, mozarella, czwarta warstwa makaronu, druga połowa sosu beszamelowego, mozarella.
Potrawę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180? przez ok. 30 minut.