Oto przepis na domowe, pyszne i typowo wigilijne danie - łazanki z kiszoną kapustą i grzybami.
składniki:
- 50 g suszonych grzybów, najlepiej borowików
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki kminku całego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- makaron łazanki - opakowanie 200g
przyrządzanie:
- Grzyby umyć pod bieżącą wodą, włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką zimnej wody, moczyć przez kilka godzin lub przez noc. Grzyby gotować w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedzić zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
- Kapustę opłukać dwukrotnie na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odcisnąć i grubo posiekać.
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
- Na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić oraz delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut. Dodać kapustę oraz przyprawy: sól, pieprz, kminek, sos sojowy i cukier. Mieszając smażyć przez minutę.
- Dodać namoczone grzyby i dalej smażyć przez minutę. Wlać wodę z grzybów lub wodę w ilości 3/4 szklanki. Przykryć i gotować przez około 20 minut, w międzyczasie kilka razy przemieszać.
- Następnie zdjąć pokrywę i gotować przez około 10 minut aż nadmiar płynu wyparuje, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i oliwę extra vergine. Pogotować jeszcze przez 1 – 2 minuty i odstawić z ognia. Gorącą kapustę można zamknąć w słoiki i po ostudzeniu trzymać w lodówce przez kilka dni, bardzo dobra jest odgrzewana. Przed podaniem podgrzać i połączyć z częścią ugotowanych łazanek, mniej więcej w proporcjach pół na pół.