Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Łazanki z kapustą kiszoną i grzybami

Oto przepis na domowe, pyszne i typowo wigilijne danie - łazanki z kiszoną kapustą i grzybami. 

DSC08609

składniki:

  • 50 g suszonych grzybów, najlepiej borowików
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki kminku całego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy extra vergine

ŁAZANKI

  • około 200 g gotowego makaronu w kształcie łazanek (małych kwadracików) lub domowe łazanki

DOMOWE ŁAZANKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka i 2 żółtka
  • szczypta soli

przyrządzanie:

  • Grzyby umyć pod bieżącą wodą, włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką zimnej wody, moczyć przez kilka godzin lub przez noc. Grzyby gotować w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedzić zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
  • Kapustę opłukać dwukrotnie na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odcisnąć i grubo posiekać.
  • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
  • Na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić oraz delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut. Dodać kapustę oraz przyprawy: sól, pieprz, kminek, sos sojowy i cukier. Mieszając smażyć przez minutę.
  • Dodać namoczone grzyby i dalej smażyć przez minutę. Wlać wodę z grzybów lub wodę w ilości 3/4 szklanki. Przykryć i gotować przez około 20 minut, w międzyczasie kilka razy przemieszać.
  • Następnie zdjąć pokrywę i gotować przez około 10 minut aż nadmiar płynu wyparuje, od czau do czasu zamieszać. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i oliwę extra vergine. Pogotować jeszcze przez 1 – 2 minuty i odstawić z ognia. Gorącą kapustę można zamknąć w słoiki i po ostudzeniu trzymać w lodówce przez kilka dni, bardzo dobra jest odgrzewana. Przed podaniem podgrzać i połączyć z częścią ugotowanych łazanek, mniej więcej w proporcjach pół na pół.

ŁAZANKI

  • Mąkę wsypać do miski, wbić jajka, dodać żółtka i sól. Ręką wymieszać składniki, następnie skrapiając niewielką ilością wody (około 1/4 szklanki), łączyć składniki w jednolitą kulę. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wygniatać przez około 10 minut, aż będzie elastyczne. Następnie zawinąć w wilgotną ściereczkę i odłożyć na godzinę (po tym czasie ciasto odpocznie i dodatkowo zmięknie).
  • Cienko rozwałkować i pokroić najpierw na paski o szerokości 2 cm, następnie w poprzek na 2 – 3 cm kawałki. Zagotować osoloną wodę i wrzucać łazanki partiami. Gotować przez około minutę, odławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz.
  • Ciasto można “zagniatać” mikserem (mieszadłem) oraz wałkować przykręcaną maszynką, początkowo na 1, później na 2, a na koniec na 5 poziomie. Łazanki można przygotować wcześniej.