Lecznicza nalewka z czarnego bzu. Prosty przepis na zdrowie i urodę.
składniki:
1 kg owoców czarnego bzu
• 1 l spirytusu 96 proc.
• 0,5 l wody
• 25 dag cukru
przyrządzanie:
Owoce przepłucz na sicie, dobrze osącz, wsyp do słoja, zalej alkoholem.
2. Postaw w ciepłym, ciemnym miejscu. Po miesiącu przefiltruj.
3. Z wody i cukru ugotuj syrop, przestudź i połącz z alkoholem.
4. Po tygodniu przefiltruj, zlej do butelek, szczelnie zakręć i odstaw w ciemne, średnio chłodne miejsce.
5. Nalewka jest gotowa po ok. 6 miesiącach.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















