Jest pyszna i pachnie wiosną. Lekka sałatka z jarmużu zachwyci każde podniebienie. Sprawdź nasz niezawodny przepis.
składniki:
- 8 liści jarmużu
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1 garść prażonego słonecznika
- pół czerwonej i żółtej papryki
- pół świeżego ogórka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Liście jarmużu dobrze wymyj i wysusz, wykrój grube części łodyg. Jarmuż poszatkuj na wąskie paseczki, następnie wrzuć do miski i obficie skrop sokiem z cytryny.
- Papryki oraz ogórek pokrój w drobną kostkę.
- Drobno pokrój czosnek, podsmażaj na oliwie z oliwek aż się zezłoci.
- Czosnek wraz z oliwą z patelni dodaj to miski z jarmużem. Dobrze wymieszaj i odstaw na 40 minut.
- Ziarna słonecznika wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię i praż do momentu aż zacznie się złocić i nabierze aromatu.
- Do jarmużu dodaj paprykę i ogórka. Posyp słonecznikiem i dobrze wymieszaj.
- Smacznego!