Jeśli lubicie słodkie kremy, to koniecznie wypróbujcie krem z pietruszki i gruszki. Z chrupiącą posypką smakuje doskonale.
składniki:
- 5 sztuk korzenia pietruszki
- 1 biała cebula
- 1 dorodna gruszka
- pół łyżeczki tymianku
- oliwa
- sól, pieprz
- płatki migdałów do posypania lub orzechy włoskie
- 2 szklanki wody lub bulionu
przyrządzanie:
- W garnku rozgrzej oliwę.
- Korzeń pietruszki obierz, pokrój w grube plastry i wrzuć do garnka, smaż około 5 minut
- Cebulę posiekaj i dodaj do zupy.
- Całość smaż kolejne 5 minut.
- Podlej warzywa wodą lub bulionem.
- Dodaj pokrojoną gruszkę, tymianek, sól, pieprz.
- Zupę gotuj do czasu, aż pietruszka będzie miękka.
- Następnie zblenduj.
- Przełóż do miseczki posyp płatkami migdałowymi lub orzechami
uwagi: