Gofry - posiłek, który może być podawany na poranne śniadanie, jak i smakołyk w ciągu dnia. Sprawdź przepis na lekkie i chrupiące gofry!
składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
przyrządzanie:
- Gofrownicę rozgrzewamy.
- Do miski wsypujemy wszystkie składniki oprócz białek – miksujemy na gładką masę.
- Białka ubijmy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z ciastem.
- Pieczemy w gofrownicy około 2-3 minuty (do uzyskania rumianego koloru).
- Studzimy na kratce i podajemy z dowolnymi dodatkami.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














