Dodatek do owoców w pucharkach, jako polewa do ciast, do sernika, nadzienie do kruchych babeczek. Lemon curd. Krem cytrynowy - bardzo popularny w Anglii. Możesz go przygotować w domowym zaciszu i wykorzystać do swoich ulubionych deserów.
składniki:
- sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.
- Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.