Nie ma lepszego wakacyjnego napoju niż LEMONIADA ARBUZOWA!
składniki:
- 0,5 kg arbuza (ze skórką)
- 1 duża cytryna
- 1 l wody gazowanej lub niegazowanej
- kostki lodu
- listki mięty i melisy
przyrządzanie:
- Miąższ arbuza pokrój na kawałki, usuwając wszystkie pestki. Pokrojone cząstki wrzuć do blendera albo malaksera. Pół cytryny pokrój w plasterki i odłóż na bok. Z drugiej połowy wyciśnij sok i przelej do arbuza. Dodaj łyżkę cukru pudru albo miodu, całość blenduj. Jednolitą masę przelej do dzbanka, wrzuć wcześniej pokrojone pasterki cytryny oraz umyte świeże listki melisy i mięty. Do dzbanka wrzuć kostki lodu i uzupełnij dzbanek wodą gazowaną. Całość wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Podawaj od razu po przygotowaniu.