Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Letnie risotto z truskawkami i kawą

Tak, risotto z truskawkami! To nie jest deser, puding czy nawet słodkie danie, to pełnoprawne danie główne – wytrawne! Dziwi? Na pewno zadziwi Was smakiem, bo truskawki podbijają smak całego dania, podkreślają winny posmak i ten cudowny letni akcent dania.

Ten nietypowy dodatek nie jest dodatkiem wymyślonym na dugim końcu świata, o nie! To jest pełnoprawne danie włoskie z włoski paszportem :) dziwi? Nawet mnie zdziwiło kiedy zobaczyłem to cudo! Odrobine je ulepszyłem – nie byłbym sobą bez eksperymentów…i dodałem szczyptę kawy na dno talerza, która w jakiś magiczny sposó intensyfikuje doznania smakowe. Sami spróbujcie! Sezon truskawek dobiega końca, więc łapcie łubiankę i marsz do kuchni. Teraz te owoce są najlepsze, najczerwieńsze, najsłodsze i najbardziej aromatczne. Dużo tego naj, a ja teraz najbardziej chciałbym usiąść z talerzem takich truskawek oglądając jakiś dobry mecz :) Koniec przynudzania, zabieramy się za gotowanie, aa i zajrzyj na mojego facebooka po więcej inspiracji!

Składniki:

szklanka ryżu do risotto

200 ml pół-/wytrawnego białego wina

400 ml bulionu

oliwa

1 mała cebula

szczypta kawy mielonej

sól, pieprz

garść parmezanu

1 łyżka masła

garść truskawek

 

Wykonanie:

1. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na oliwie na średnim ogniu, cebula musi się zeszklić, nie zbrązowieć. Dodaj ryż i mieszaj przez ok minutę, aż zacznie się robić przeźroczysty.

risotto prep1

2. Teraz wlej wino – pamiętaj, aby nie było zimne, bo zahartujesz ryż i będzie twardy!  Poczekaj, aż wyparuje alkohol. Teraz dodawaj po jednym czerpaku gotującego się nadal bulionu (nie zimnego). Cały czas mieszaj i powoli dodawaj kolejne czerpaki bulionu, aż ryż zmięknie.

risotto prep2

3. Teraz najlepsza część :) Pokrój truskawki na ćwiartki i dodaj je do cały czas gotującego się risotto. Delikatnie mieszaj. Zetrzyj parmezan i dodaj masło. Na sam koniec sprawdź czy konsystencja jest nadal ryż i tak wchłonie nadmiar wilgocia, a ty unikniesz zbyt gęstego dania.


http://dysk.onet.pl/preview_link.php?id=pYUg6#img/pYUg6

4. Na dno talerza wsyp szczyptę kawy mielonej, następnie risotto, odrobina parmezanu, skrop octem balsamicznym i odrobiną oliwy. A teraz najprzyjemniejsza część – zajadaj się i daj znać jak smakowało!

risotto f2

risotto f3