Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Letnie risotto z truskawkami i kawą

Tak, risotto z truskawkami! To nie jest deser, puding czy nawet słodkie danie, to pełnoprawne danie główne – wytrawne! Dziwi? Na pewno zadziwi Was smakiem, bo truskawki podbijają smak całego dania, podkreślają winny posmak i ten cudowny letni akcent dania.

Ten nietypowy dodatek nie jest dodatkiem wymyślonym na dugim końcu świata, o nie! To jest pełnoprawne danie włoskie z włoski paszportem :) dziwi? Nawet mnie zdziwiło kiedy zobaczyłem to cudo! Odrobine je ulepszyłem – nie byłbym sobą bez eksperymentów…i dodałem szczyptę kawy na dno talerza, która w jakiś magiczny sposó intensyfikuje doznania smakowe. Sami spróbujcie! Sezon truskawek dobiega końca, więc łapcie łubiankę i marsz do kuchni. Teraz te owoce są najlepsze, najczerwieńsze, najsłodsze i najbardziej aromatczne. Dużo tego naj, a ja teraz najbardziej chciałbym usiąść z talerzem takich truskawek oglądając jakiś dobry mecz :) Koniec przynudzania, zabieramy się za gotowanie, aa i zajrzyj na mojego facebooka po więcej inspiracji!

Składniki:

szklanka ryżu do risotto

200 ml pół-/wytrawnego białego wina

400 ml bulionu

oliwa

1 mała cebula

szczypta kawy mielonej

sól, pieprz

garść parmezanu

1 łyżka masła

garść truskawek

 

Wykonanie:

1. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na oliwie na średnim ogniu, cebula musi się zeszklić, nie zbrązowieć. Dodaj ryż i mieszaj przez ok minutę, aż zacznie się robić przeźroczysty.

risotto prep1

2. Teraz wlej wino – pamiętaj, aby nie było zimne, bo zahartujesz ryż i będzie twardy!  Poczekaj, aż wyparuje alkohol. Teraz dodawaj po jednym czerpaku gotującego się nadal bulionu (nie zimnego). Cały czas mieszaj i powoli dodawaj kolejne czerpaki bulionu, aż ryż zmięknie.

risotto prep2

3. Teraz najlepsza część :) Pokrój truskawki na ćwiartki i dodaj je do cały czas gotującego się risotto. Delikatnie mieszaj. Zetrzyj parmezan i dodaj masło. Na sam koniec sprawdź czy konsystencja jest nadal ryż i tak wchłonie nadmiar wilgocia, a ty unikniesz zbyt gęstego dania.


http://dysk.onet.pl/preview_link.php?id=pYUg6#img/pYUg6

4. Na dno talerza wsyp szczyptę kawy mielonej, następnie risotto, odrobina parmezanu, skrop octem balsamicznym i odrobiną oliwy. A teraz najprzyjemniejsza część – zajadaj się i daj znać jak smakowało!

risotto f2

risotto f3