- 1 kg wiśni
- 50 dag cukru
- cynamon
- 4 goździki
- 1 l wody
- 1/4 l spirytusu
Czarne, dojrzałe wiśnie opłukać, wydrylować. Owoce przesypać do słoja i zalać alkoholem. Szczelnie zamknięte naczynie odstawić na 4-6 tygodni, po tym czasie zagotować wodę z cukrem i przyprawami, schłodzić, wlać do wiśni, odstawić na tydzień. Płyn zlać, przecedzić przez bibułę filtracyjną, napełnić butelki, zakorkować i zalakować. Najlepiej odstawić na 3 miesiące, aby trunek dojrzał.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













