Kremowy, przepyszny sernik limonkowy. Wyrazisty smak cytrusów łączy się z delikatnością mascarpone. Idealny na święta!

składniki:
200 g herbatników dowolnej jakości, na spód ciasta
80 g masła
szczypta cynamonu
500 g białego twarogu, dwukrotnie zmielonego
5 jaj
4 łyżki soku z limonek
skórka z 1 limonki
500 g serka mascarpone
limonka do dekoracji
przyrządzanie:
- Herbatniki pokrusz na drobno. Roztop masło i nieco ostudź, dodaj do herbatnik-owej pulpy i zamieszaj razem. Dodaj cynamon.
- To jest spód do tego ciasta.
- Teraz wystarczy, że przełożysz go do foremki i wstawisz do lodówki na chwilę.
- Serek twarogowy, dobrze zmielony plus cukier, jajka, skórka limonkowa oraz sok z limonek potraktuj mikserem, miksuj składniki około 5 minut, ma z tego powstać gładka masa, bez grudek.
- Na koniec dodaj serek mascarpone, wkrop kilka kropel aromatu jeśli lubisz i zamieszaj bardzo delikatnie- tym razem już na najmniejszych obrotach miksera.
- Wlej masę do formy, na spód z herbatników. Ustaw piekarnik na 150 stopni i piecz w nim sernik do godziny czasu.
- Udekoruj limonką.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














