Kremowy, przepyszny sernik limonkowy. Wyrazisty smak cytrusów łączy się z delikatnością mascarpone. Idealny na święta!
składniki:
200 g herbatników dowolnej jakości, na spód ciasta
80 g masła
szczypta cynamonu
500 g białego twarogu, dwukrotnie zmielonego
5 jaj
4 łyżki soku z limonek
skórka z 1 limonki
500 g serka mascarpone
limonka do dekoracji
przyrządzanie:
- Herbatniki pokrusz na drobno. Roztop masło i nieco ostudź, dodaj do herbatnik-owej pulpy i zamieszaj razem. Dodaj cynamon.
- To jest spód do tego ciasta.
- Teraz wystarczy, że przełożysz go do foremki i wstawisz do lodówki na chwilę.
- Serek twarogowy, dobrze zmielony plus cukier, jajka, skórka limonkowa oraz sok z limonek potraktuj mikserem, miksuj składniki około 5 minut, ma z tego powstać gładka masa, bez grudek.
- Na koniec dodaj serek mascarpone, wkrop kilka kropel aromatu jeśli lubisz i zamieszaj bardzo delikatnie- tym razem już na najmniejszych obrotach miksera.
- Wlej masę do formy, na spód z herbatników. Ustaw piekarnik na 150 stopni i piecz w nim sernik do godziny czasu.
- Udekoruj limonką.