Litewska babka ziemniaczana podbije Wasze serca. Jest pyszna i prosta w przygotowaniu!
składniki:
- 1, 5 kg ziemniaków
– 4 jaja
– 1/2 kostki sera żółtego
– 3 ząbki czosnku
- 3 cebule
przyrządzanie:
Umyj, obierz i zetrzyj na tarce ziemniaki. Zacznij podsmażać na oleju i dodaj pozostałe składniki oprócz jajek i sera, smaż tak jeszcze 10 minut. Tylko nie przypal. Teraz jajka rozbełtaj z solą i pieprzem, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz jajka z ziemniakami.
Przelej masę do formy, którą wcześniej wysmaruj masłem. Możesz teraz zaszaleć i podokładać warzywa, które masz w lodówce. Paprykę, pomidora. Na górę dodaj ser starty na tarce. Zapiekaj wszystko około 40 minut w temperaturze 180 stopni.