Genialne lody arbuzowo-malinowe bez dodatku laktozy. Najlepsze dla miłośników lodów wodnych. Do ich przygotowania wykorzystamy kubeczki po jogurtach i patyczki.
składniki:
- miąższ z arbuza
- dwie szklanki wody
- sok z cytryny
- 2 garści malin
- syrop truskawkowy lub inny
- cukier - w zależności od potrzeb
przyrządzanie:
- Cukier połączyć ze szklanką wody. Dodać sok z cytryny i przez 3 minuty gotować. Pozostawić do ostudzenia.
- Usnąć pestki z arbuza. Zmiksować z malinami i z drugą szklanką wody z syropem cukrowym.
- Przełożyć do plastikowych pojemnikach po jogurtach.
- Włożyć do zamrażalki na około 2 godziny. w Międzyczasie sprawdzać, kiedy lody będą na tyle zamrożone, aby włożyć do nich patyczki lub plastikowe łyżeczki.