Zdrowe danie, szybkie w przyrządzeniu.
składniki:
Sos bazyliowy
- duży pęczek bazylii
- łyżka orzechów piniowych
- pół szkl. startego parmezanu
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- pół łyżeczki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szkl. oliwy z oliwek
- 4 filety z łososia
- sól
- 1 łyżka oliwy z oliwek
przyrządzanie:
- Zmiksuj blenderem bazylię, czosnek i orzechy. Następnie powolnym strumieniem dodaj oliwę, a potem ser,sok z cytryny, cukier i pieprz.
- Zmiksuj na gładko. Delikatnie, ciągle mieszając podgrzej sos.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Filety oprósz solą i posmaruj oliwą. Do piekarnika włóż blachę do pieczenia i nagrzewaj ją przez około 10 minut.
- Na rozgrzanej blasze ułóż łososia i piecz przez 10 minut. Przed podaniem polej sosem bazyliowym.