składniki:
- 2 kawałki fileta z łososia
- 3 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka suszonej czerwonej papryki
- łyżeczka oregano
- łyżeczka tymianku
- pieprz
- łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 czerwonych mirabelek
- łyżka suszonej żurawiny
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- łyżka masła
- 50 ml sosu sojowego
- 50 ml octu ryżowego
- 50 ml wody
- łyżeczka brązowego cukru
- średnia cukinia
- garść kiełków słonecznika lub innych
- świeży koperek
przyrządzanie:
- Wymieszaj ocet balsamiczny z sosem sojowym, przyprawami i sokiem z cytryny. Filety z łososia natrzyj pieprzem oraz powstałą marynatą. Przykryj, odstaw do lodówki na 30 minut.
- Śliwki pokrój na ćwiartki i przesmaż na maśle, aż zaczną się lekko rozpadać. Dodaj żurawinę i smaż jeszcze chwilę.
- Podlej winem, przykryj i duś, aż śliwki się rozpadną (około 20 minut).
- Cukinie pokrój w duże słupki. Wrzuć je na wrzącą wodę i gotuj 5 minut.
- Odcedź i dodaj do sosu sojowego, wymieszanego z octem, woda i cukrem. Dodaj kiełki.
- Ułóż łososia na rozgrzanej patelni i smaż 3 minuty. Przewróć na drugą stronę, przykryj i smaż jeszcze 2 minuty.
- Przetrzyj sos śliwkowy przez sito. Wyłożonego na sosie łososia podawaj z cukinią.