Delikatne, biszkoptowe ciasteczka. Jeśli, jeszcze nigdy nie próbowaliście Magdalenek - czas najwyższy.
składniki:
- 3 jajka, osobno białka i żółtka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 150 g mąki pszennej
- otarta skórka z pomarańczy lub/i z cytryny
- 100 g roztopionego i przestudzonego masła
przyrządzanie:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, stopniowo, łyżka po łyżce. Dodać do nich żółtka i ubić, do połączenia. Do masy jajecznej delikatnie, szpatułką wmieszać mąkę, wystudzone masło i skórkę z cytrusów.
Foremki do magdalenek wypełnić ciastem, do 3/4 wysokości foremki.
Piec około 7 minut w temperaturze 200ºC (forma na mini – magdalenki), lub około 12 minut (jeśli forma jest normalnego rozmiaru).