Delikatne, biszkoptowe ciasteczka. Jeśli, jeszcze nigdy nie próbowaliście Magdalenek - czas najwyższy.
składniki:
- 3 jajka, osobno białka i żółtka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 150 g mąki pszennej
- otarta skórka z pomarańczy lub/i z cytryny
- 100 g roztopionego i przestudzonego masła
przyrządzanie:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, stopniowo, łyżka po łyżce. Dodać do nich żółtka i ubić, do połączenia. Do masy jajecznej delikatnie, szpatułką wmieszać mąkę, wystudzone masło i skórkę z cytrusów.
Foremki do magdalenek wypełnić ciastem, do 3/4 wysokości foremki.
Piec około 7 minut w temperaturze 200ºC (forma na mini – magdalenki), lub około 12 minut (jeśli forma jest normalnego rozmiaru).
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















