To najłatwiejszy włoski makaron: połączenie oliwy, aromatycznego czosnku, pikantnego chili i natki pietruszki. My dorzucamy do niego jeszcze wołowinę - coś dla mięsożerców!
składniki:
- ok. 100 g makaronu spaghetti
- 1 mała lub 1/2 większej papryczki chili
- 4-5 ząbków czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- wołowina
- pomidorek koktajlowy i bazylia - do przyozdobienia
- oliwa
- starty parmezan lub inny twardy ser
- sól, pieprz
przyrządzanie:
1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. W międzyczasie posiekaj drobno papryczkę chili, czosnek obierz i pokrój na cieniutkie plasterki, posiekaj natkę pietruszki.
3. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i chili i pozwól im się leciutko podsmażyć na niewielkim ogniu. Dodaj pokrojoną w małe kawałki wołowinę i smaż.
4. Odcedź makaron i dodaj go na patelnię – dokładnie wymieszaj z tym, co na patelni.
5. Przełóż na talerz, posyp parmezanem i ozdób pomidorkiem oraz bazylią.