Jeżeli nie chce ci się poświęcać na przygotowanie obiadu długich godzin w kuchnii, wypróbuj nasz szybki przepis na chińszczyznę. Makaron po chińsku - idealny na obiad każdego dnia.
składniki:
- 1 duża marchew,
- 1 cebula,
- 1 kapusta pak choi (lub kilka liści pekińskiej),
- 100-120 g makaronu chow mein (takiego bez gotowania),
- sos sojowy,
- 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej lub z tapioki,
- papryka ostra (użyłam kruszonego jalapeno),
- imbir w proszku,
- olej,
- pęczek grubego szczypiorku.
przyrządzanie:
-
- Obierz i zetrzyj na tarce marchewkę.
- Cebulę obierz i przekrój na pół, pokrój ją w grube plastry, lub piórka. Kapustę pak choi po umyciu pokrój w grube kawałki. Szczypior pokrój w kawałki ok 2 cm (mogą być po skosie).
- Zagotuj wodę w czajniku, makaron wsyp do garnka, dodaj trochę sosu sojowego i zalej go gorącą wodą i przykryj pokrywką (wystarczy mu kilka minut). Na patelni lub woku rozgrzej trochę oleju, wrzuć cebulę, chwilę smaż mieszając, dodaj marchew i kapustę pak choi i połowę szczypiorku, smaż cały czas mieszając. W tym czasie odcedź makaron i gdy warzywa już są miękkie dodaj go do nich. Przypraw warzywa do smaku sosem sojowym, imbirem w proszku oraz ostrą papryką.
- W garnuszku dobrze wymieszaj 1 łyżkę mąki z ok 1 szklanką zimnej wody. Wylej zawiesinę na patelnię i bardzo szybko zacznij mieszać tak by rozprowadzić płyn pomiędzy zawartością patelni. Dzięki temu makaron i warzywa nie będą suche, tylko będą „powleczone” gęstym sosem. Smaż całość ok 2 minut cały czas mieszając, gdy potrzeba dolej jeszcze wody.