Charakterystyczne dla kuchni japońskiej danie - niepowtarzalny smak i prosta receptura
przepis z kuchni: japońskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
750 g orientalnego makaronu błyskawicznego
5 roztrzepanych jaj
50 g marynowanego imbiru
2 dymki
2 ząbki czosnku
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
sól, pieprz
olej do smażenia
przyrządzanie:
Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu – zazwyczaj zalewa się go na klika minut wrzatkiem albo gotouje 2-3 minuty.Pokroić i zeszklić cebulkę, imbir i czosnek na woku lub dużej patelni. Dodać jajka i smażyć przez chwilę, często mieszając. Dodać makaron oraz kilka kropel oleju sezamowego i smażyć na
dużym ogniu przez kilka minut. Polać obficie sosem sojowym.