Banalny pomysł na obiad - makaron ze szpinakiem, śmietaną, posypany parmezanem.
składniki:
- 500 g makaronu
- 500 g mrożonego szpinaku
- 500 ml kwaśnej gęstej śmietany
- 20 dag pieczarek
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, świeżo zmilony pieprz i gałka muszkatołowa
- tarty parmezan
przyrządzanie:
- Szpinak rozmrozić i dusić w 100 ml śmietany. Doprawic do smaku solą i pieprzem oraz gałką.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy odparuje cała woda, dodać śmietanę i podsmażone przez chwile grzyby. Doprawić do smaku.
- Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju. Odsączyć i wymieszać z sosem. Chwilę razem podgrzewać. Przed podaniem obficie poypać tartym serem.