Uwielbiacie makaronu? Ten sos szpinakowy z pewnością będzie waszym ulubionym.
składniki:
- 500 g dowolnego makaronu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie (600 g) szpinaku mrożonego
- 1 kostka serka topionego
- 250 ml słodkiej śmietanki 18%
- 30 dag boczku pażonego
- sól i pieprz
przyrządzanie:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na suchej patelni wysmażyć, pokrojony w kostkę boczek, dodać cebulę, a gdy będzie szklista wrzucić szpinak. Całość dusić pod przykryciem aż szpinak się rozmrozi. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać śmietanę i wrzucić serek topiony. Sos gotować aż trochę zgęstnieje a ser całkowicie się rozpuści, przyprawić go do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos połączyć z makaronem.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem