Makaron z dynią to obiad na czasie. Zdrowo, tanio i sezonowo.
składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- 300 g dyni
- 5 suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml śmietany 36%
- 1 czerwona cebula
- natka pietruszki
- oliwa
- gałka muszkatołowa
- parmezan
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Dynię obierz ze skóry, pokrój w kostkę oprósz solą, pieprzem i gałką.
- Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj dynię i smaż do miękkości.
- Ugotuj makaron. Odlej filiżankę wody w której się gotował i zostaw do sosu.
- Suszone pomidory pokrój w paski i wrzuć na patelnię.
- Dodaj śmietankę, wodę z makaronu i zagotuj.
- Na koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki i tarty parmezan, całość dokładnie wymieszaj.
- Odcedzony makaron przełóż do sosu.