Co się stanie jeżeli połączymy hiszpańskie smaki z włoskim makaronem? Wyczarujemy niesamowicie smakowite i sycące danie. Ta pasta inspirowana kuchnią śródziemnomorską z pewnością zaskoczy was smakiem i aromatem. Gotowi na kulinarną przygodę?
składniki:
- 400 g dowolnego makaronu
- oliwa
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli bez pestek
- 20 dag piersi z kurczaka
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 słoik (200 ml) suszonych pomidorów w oliwie
- 1 pęczek bazylii
- ser pecorino
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz drobno posiekane, pozbawione pestek chilli. Dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka, oliwki, 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Na koniec wlewamy nieco oliwy, którą były zalane suszone pomidory, aby wzmocnić aromat sosu. Makaron odcedzamy (zostawiamy w nim odrobinę wody, bo zawiera skrobię i zagęści sos) i mieszamy z sosem. Posypujemy posiekaną bazylią oraz świeżo startym pecorino. Doprawiamy solą i pieprzem.