Sezon na kurki trwa. Dzisiaj łączymy je z sosem śmietanowym i z świeżymi ziołami. Tak pyszne danie wykonasz w zaledwie 10 minut.

składniki:
- 200 g kurek
- 5 łyżek śmietany 30%
- porcja makaronu
- sól
- pieprz
- świeże zioła (mięta, bazylia, kolendra)
- olej rzepakowy
przyrządzanie:
- Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
- W tym czasie podsmażyć posiekaną cebulkę na złoty kolor.
- Dodać kurki i całość smażyć na dużym ogniu przez 8 minut.
- Do śmietany dodać 3 łyżki wody z gotującego się makaronu i energicznie zamieszać.
- Do smażących się kurek dodać posiekany czosnek, świeże zioła. Smażyć jeszcze około 4 minuty.
- Ściągnąć z ognia i wlać śmietanę. Całość energicznie mieszać.
- Doprawić do smaku i podawać z makaronem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














