- 150 g cukru
- sok z 4 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 1 platek żelatyny
- 200 g makaronu tasiemek
- 1 l soku pomarańczowego w butelce
- sól
- 2 jabłka
- 10 ml bialego wina
- 10 ml calvadosu
- lody w dowolnej ilości i smaku
Odłożyć 1 łyżkę cukru. Resztę zagotować z połową soku wyciśniętego z pomarańczy i cytryny, po czym zalać pozostałą połową soku. W tym czasie rozmiękczyć żelatynę, wkładając ją na min. 10 minut do zimnej wody, następnie dokładnie ją odcisnąć i rozpuścić w gorącym syropie. Makaron ugotować w soku pomarańczowym z butelki z dodatkiem szczypty soli. Odlać wodę i osączyć. Wymieszać z syropem pomarańczowo-cytrynowym i na 2 godziny wstawić do lodówki. Na 1/2 godziny przed podaniem jabłka przekroić na pół i z miąższu wydrążyć gałką kulki. Białe wino wymieszać z calvadosem oraz resztą cukru, mieszać delikatnie podgrzewając aż do rozpuszczenia cukru. Kulki z miąższu jabłek wrzucić na ok. 20 minut do ciepłego wina z calvadosem. Zimny makaron rozłożyć na talerzach z syropem pomarańczowym i kulkami z jabłek. Na wierzchu położyć gałkę lodów.