Niezwykły pomysł na makaron inspirowany kuchnią śródziemnomorską. Przedstawiamy przepis na spaghetti z małżami w aksamitnym sosie pomidorowym.
składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- 500 g małży nowozelandzkich
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 4 ząbki czosnku
- 4 duże dojrzałe pomidory
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- kilka kropel sosu Tabasco
- sól i pieprz
przyrządzanie:
Mrożone małże nowozelandzkie rozmrażamy.
Czosnek obieramy i kroimy.
Pomidory kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy czosnek. Smażymy 30 sekund i dodajemy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 10 minut. Potem dodajemy tabasco i zioła i dalej dusimy.
W tym czasie gotujemy makaron.
Do sosu pomidorowego dodajemy małże i gotujemy jeszcze całość przez 6 minut.
Sos łączymy z makaronem.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem