Jeżeli jeszcze nigdy nie mieliście przyjemności spróbować orzeszków pinii, koniecznie musicie nadrobić zaległości! A makaron z ich dodatkiem to po prostu prawdziwe niebo w gębie. Przekonajcie się sami!
składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- 250 ml grubej bułki tartej
- 50–100 ml orzeszków piniowych
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 100 ml masła
- 50 ml oliwy z oliwek
- 50 ml natki pietruszki
- soki skórka otarta z cytryny – do smaku
- strużyny sera peccorino
przyrządzanie:
Makaron ugotuj al dente, według instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj ze sobą bułkę tartą, orzeszki piniowe i czosnek, przypraw solą i pieprzem. Masło stop na patelni, dodaj oliwę, a następnie smaż bułkę z orzeszkami na średnim ogniu, aż zrumieni się na złoto-brązowo. Mieszając dodaj natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny.
Ciepły sos wymieszaj z makaronem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj ze strużynami sera peccorino.