Obiad na szybko: makaron z pieczonym kalafiorem. Posmakuje każdemu!
składniki:
- główka kalafiora
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki pieprzu
- łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 250 g makaronu
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki octu balsamicznego
- garść liści bazylii, cienko porwanych
- 1/2 kubeczka orzechów laskowych, uprażonych na suchej patelni
przyrządzanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 st C.
- Kalafior umyć i połamać na małe różyczki, włożyć do żaroodpornej formy, połączyć z oliwą. Posypać pieprzem, 1/2 łyżeczki soli, gałką muszkatołową. Wstawić do piekarnika i piec 20-30 minut.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na głębokiej patelni rozgrzać masło przez ok. 2 minuty.
- Odcedzić makaron, zachowując trochę wody. Przełożyć makaron na patelnię z masłem, dodać ocet, bazylię, połowę kalafiora i orzechy i ew. doprawić solą i pieprzem.