Aromatyczny i aksamitny sos z dyni, w którym czuć przeplatający się ostry smak chili, imbiru oraz soczystej pomarańczy. A to wszystko w towarzystwie makaronu. Co Wy na to?
składniki:
- 1 1/2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1/2 cebuli
- 400 g obranej dyni
- Sok z 1 pomarańczy
- 1/2 małej papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 3 łyżki sera mascarpone
- 1/2 szklanki wody
- Szczypta imbiru w proszku
- Sól, świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- makaron
przyrządzanie:
1. Na patelni rozpuszczamy masło oraz oliwę. Dodajemy poszatkowaną cebulę, podsmażamy.
2. Dodajemy chilli oraz przeciśnięty czosnek. Podsmażamy przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.
3. Wrzucamy dynię, mleko kokosowe, sok z pomarańczy, wodę, szczyptę imbiru, sól oraz świeżo zmielony pieprz. Gotujemy do czasu, aż dynia będzie delikatnie miękka.
4. Dodajemy kremówkę, ser mascarpone i mieszamy.
5. Makaron gotujemy al dente, jeszcze ciepły wrzucamy do sosu.