Makaron z sosem paprykowym - przepis na szybki i zdrowy obiad!
składniki:
- Papryka czerwona - 3 sztuki
- Pomidory w puszce
- Cebula - sztuka
- Czosnek - 2 ząbki
- Natka pietruszki
- Olej rzepakowy - łyżka
- Sól, pieprz, ostra i słodka papryka
przyrządzanie:
- Papryki (w całości) połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 30 – 45 minut (co 10 minut obracaj tak, aby papryki miały ciemną skórkę z każdej strony).
- Cebulę i czosnek posiekaj w kostkę i podsmaż na łyżce oleju rzepakowego.
- Do cebuli dodaj pomidory w puszce – duś do odparowania nadmiaru wody.
- Upieczoną paprykę wstaw do garnka i przykryj go pokrywką. Odstaw na 10 minut – po tym czasie zdejmij skórkę i usuń gniazdo nasienne.
- Paprykę zmiksuj z sosem pomidorowym na gładki sos (w razie potrzeby przetrzyj jeszcze przez sitko).
- Dodaj natkę pietruszki i dopraw do smaku.
- Wymieszaj z makaronem