- 30 dag makaronu
- 10 dag gotowanej szynki
- 1 pomidor
- pęczek bazylii
- 10 dag goudy
- sól
- pieprz cayenne
- 3 jajka
- 125 dag śmietany
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Szynkę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i też pokroić w kostkę. Bazylię umyć, osączyć, posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Ostudzony makaron wymieszać z szynką, pomidorami i bazylią. Przyprawić pieprzem. Ser, jajka, mleko i śmietanę roztrzepać razem na masę i przyprawić solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować masłem, włożyć do niej makaron i polać masą. Na wierzchu rozkruszyć kawałeczki masła. Piec 30 minut w temp. 200 st.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













