- 4 ząbki czosnku
- 50 dag mrożonego szpinaku
- 50 dag makaronu (świderki, kokardki itp.)
- 5 plasterków żółtego sera (gouda, morskiego itp.)
- szczypta bazylii
- szczypta oregano
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- oliwa do smażenia
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i zeszklić czosnek z przyprawami, zmniejszyć ogień, następnie dodać zamrożony szpinak (tylko ostrożnie, bo może pryskać), szpinak musi się rozpuścić, należy go co jakiś czas pomieszać (nie może się spiec). Jego konsystencja ma być zbliżona do gęstej śmietany. Gdy szpinak jest gotowy należy dodać do niego ugotowany wcześniej makaron. Po dodaniu wymieszać dokładnie ze szpinakiem. Ułożyć ser tak, aby powierzchnia została przykryta i zapiekać do momentu, aż się rozpuści. Podawać na ciepło.