Makowiec na kruchym spodzie według legendarnego przepisu siostry Anastazji. Jest pyszny!
CZYTAJ RÓWNIEŻ: http://palcelizac.pl/swiateczne-pomysly-na-prezent-dla-fanow-gotowania/
składniki:
Ciasto
Składniki:
- 35 dkg mąki
- 25 dkg tłuszczu (pół masła,pół margaryny)
- 2 jaja
- 1 żółtko
- 15 dkg cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1łyżka kwaśnej śmietany
Masa do makowca
Składniki:
- 1/2 kg maku
- 35 dkg cukru
- 10 dkg masła
- 5 dkg mąki
- 9 jaj
- bakalie
CZYTAJ RÓWNIEŻ: http://palcelizac.pl/swiateczne-pomysly-na-prezent-dla-fanow-gotowania/
przyrządzanie:
Kruchy spód:
Tłuszcz posiekać z mąką, dodać resztę składników zarobić szybko ciasto, gdyby było za twarde – dodać 1 łyżkę śmietany. Ciasto włożyć do lodówki.
Masa makowa :
Mak sparzyć, zemleć w maszynce do mięsa 3 razy. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dawać do zmielonego maku i dalej ucierać. Następnie dodać miękkie masło i mąkę.
Ubić pianę z białek z maleńką szczyptą soli i dodać do maku. Na końcu dodać bakalie. Wymieszać, wyłożyć na kruchy spód i piec ok.1 godz. Wierzch udekorować smażoną skórką pomarańczową lub lukrem. Makowiec na spodzie kruchym gotowy!
CZYTAJ RÓWNIEŻ: http://palcelizac.pl/swiateczne-pomysly-na-prezent-dla-fanow-gotowania/