Małże duszone w piwie mają niezwykle delikatny smak. Zróbcie więcej bo ten przepis jest cudowny! Smakuje każdemu!

składniki:
- 2 kg świeżych małży
- 1 l piwa jasnego
- pęczek pietruszki
- 1 cebula
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
przyrządzanie:
- Małże dokładnie umyj
- Pietruszkę lub inna zieleninę posiekaj na drobno
- Cebulę pokrój w kostkę, posiekaj na drobno czosnek
- W garnku podgrzewamy oliwę i masełko
- Wrzucamy cebulę, czosnek i chwilkę podsmażamy
- Wlewamy piwo i doprowadzamy do wrzenia
- Dodajemy małże i gotujemy 10 minut pod przykryciem, aż muszle się otworzą.
- Przed końcem gotowania dodajemy kawałki pietruszkę
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














