Popularny deserek który każdemu posmakuje.
składniki:
- pól kg marchewki
- 3 białka
- 2 szklanki maki pszennej
- szklanka maślanki
- pół szklanki mleka 0,5%
- 1/3 szklanki fruktozy
- 2 łyżeczki sody
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka przypraw do piernika
- 10 dag suszonych śliwek
- 10 dag suszonych moreli
przyrządzanie:
- Marchewkę zetrzyj na tarce na cienkie wiórki. Białka ubij na sztywną pianę.
- Suszone owoce posiekaj na drobne kawałki. Zmiksuj mąkę z maślanką, mlekiem, przyprawami, sodą i fruktozą.
- Dodaj marchewkę i pokrojone owoce. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie ale dokładnie wymieszaj.
- Ciastem wypełnij foremki i piecz godzinę w 180 stopniach.