składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- kostka masła
- pół szklanki cukru pudru
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- kilka kropel aromatu waniliowego
- puszka masy kajmakowej
- kilka łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
- kilka łyżek płatków migdałowych
przyrządzanie:
- Mąkę przesiej do miski i posiekaj z masłem. Dodaj żółtka przeciśnięte przez praskę do czosnku lub przetarte przez sitko, dosyp cukier i wyrób ciasto.
- Odstaw na 45 minut do lodówki.
- 1/4 ciasta odłóż. Resztę rozwałkuj, wyłóż na dno blaszki i ponakłuwaj widelcem.
- Z odłożonego ciasta uformuj 4 równe wałeczki, ułóż na brzegach ciasta w blaszce, lekko dociśnij, posmaruj białkiem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu C przez około 30 minut na złoty kolor.
- Ostudź, nie wyjmuj z blaszki.
- Posmaruj ciasto masą kajmakową i udekoruj skórką pomarańczową i płatkami migdałów.