Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Mazurek pomarańczowy

Koniecznie przetestujcie ten prosty i jakże smaczny przepis na mazurek pomarańczowy. Przepis pochodzi z bloga kulinarnego naszej czytelniczki kukingo.pl

P1050099

składniki:
Składniki na ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółto
  Składniki na masę pomarańczową:
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy
  • pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 100 g cukru
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g płatków migdałowych
  • do dekoracji płatki migdałów, migdały

przyrządzanie:

Przesiej mąkę oraz cukier puder.
 Dodaj  masło i posiekaj  nożem.
Następnie dodaj żółtko, śmietanę, szczyptę soli.
Ciasto dokładnie zagnieć, uformuj kulkę, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut.
Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i wytnij z niego dowolny kształt ( w moim przypadku to koło)
Na blasze wyłóż papier do pieczenie i przełóż ciasto, nakłuj je widelcem w kilku miejscach.
Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 10 minut.
Pomarańcze, cytrynę wyparz, dokładnie wyszoruj.
Zblenduj miąższ z pomarańczy, dodaj sok z cytryny, skórki z owoców.
Przełóż całość do garnuszka, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj.
Kiedy masa będzie już gęsta, dodaj płatki migdałów, startą na tarce czekoladę.
Przestudzoną madę równomiernie rozprowadź na cieście.
Udekoruj wedle uznania.