Ale Meksyk! Koniecznie spróbujcie naszego przepisu na quesadille z kurczakiem. Z pewnością Wam zasmakują. My się w nich zakochaliśmy.
składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża pierś z kurczaka
- Połowa małej żółtej słodkiej papryki
- Połowa małej czerwonej słodkiej papryki
- 300 gram sera cheddar
- 1 czerwona cebula średniej wielkości
- 6 tortilli kukurydzianych
- 1 papryczka jalapeno
przyrządzanie:
Pierś z kurczaka solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i obsmażamy w całości na patelni aż się zrumieni na złocisty kolor. Zdejmujemy z patelni i odkładamy do wystygnięcia.
Kroimy w kosteczkę paprykę, cebulę w piórka a ostrą papryczkę w okrągłe plasterki. Ser cheddar ucieramy na grubych oczkach tarki a kolendrę szatkujemy. Następnie ostudzonego już kurczaka kroimy na plasterki.
Rozkładamy tortillę, posypujemy startym serem. Układamy na nim plasterki kurczaka. Układamy cebulę. Posypujemy resztą składników, papryka słodka, jalapeno.
Całość ponownie posypujemy serem.
Przykrywamy drugą tortillą.
Na patelnię wylewamy łyżkę oliwy i rozgrzewamy. Na oliwę kładziemy tortillę i podpiekamy aż ładnie się z rumieni i ser się rozpuści.
Zdejmujemy z patelni i kroimy na trójkąty.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy