Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

MEKSYKAŃSKA SAŁATKA Z MAKARONEM I KUKURYDZĄ

To jedna z tych sałatek, które przygotujesz w kilka minut, lekka, zdrowa i prosta w przygotowaniu meksykańska sałatka z makaronem i kukurydzą.

składniki:

  • 300 g makaronu
  • puszka czerwonej fasoli
  • ugotowana kolba kukurydzy lub puszka kukurydzy
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 2 cebulki dymki
  • 2 łyżki oliwy
Składniki na sos:
  • 100 g naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli

przyrządzanie:

  1. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Przelewam przez sitko, odkładam do miski i skrapiam oliwą.
  2. Ugotowaną i osuszoną kukurydzę podsmażam na 1 łyżce oliwy z każdej strony po 3-4 minuty. ( jeśli używasz kukurydzy z puszki, to odsącz ją, wysusz, a następnie podsmaż.) Z kolby kukurydzy odcinam ziarna.
  3. Do makaronu dodaję: odsączoną fasolę, pokrojone pomidorki koktajlowe, ziarna kukurydzy, natkę pietruszki, posiekaną dymkę.
  4. Przygotowuję sos: jogurt przekładam do miseczki, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, wędzoną paprykę, sól oraz syrop klonowy, całość dokładnie mieszam i w razie konieczności doprawiam.
  5. Przed podaniem sałatkę polewam sosem.

uwagi:

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga KUKUŁECZKI.PL