
Kolorowa mieszanka różnych warzyw w octowej marynacie
czas: 45 minut
składniki:
200 g małych ogóreczków
1 marchew
pół kalafiora
4 małe cebulki
po 1 żółtej i czerwonej papryce
pęczek koperku
sól
450 octu ziolowego
po dużej łyżce ziaren pieprzu i gorczycy
przyrządzanie:
Ogórki oczyścic i umyć. Marchewke umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Kawałki marchewki i różyczki kalafiora blanszować we wrzącej wodzie. Paprykę umyć i pokroić na małe kawałki. Koperek umyć, oberwać listki.
Warzywa i koperek ułożyć warstwami w wyparzonych słoikach. Ocet zagotować z 450 ml wody, 2 łyżkami soli, pieprzem i gorczycą. Wrzącą mieszanką zalać warzywa i szybko zakręcić słoiki. Przechowywać do trzech miesięcy.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













