Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Mieszane sałaty z małżami

Świeże zielone liście szpinaku, sałaty rzymskiej, botwiny i insalatiny świetnie smakują z małżami marynowanymi z czosnkiem

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 45 minut + 2 godziny marynowania

liczba porcji: 6

składniki:
500 g młodych liści (szpinak, botwina, insalatina, rukola, sałata rzymska, itd.)
250 g małży
200 ml białego wytrawnego wina
1 kostka bulionu rybnego lub warzywnego
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki octu z białego wina
8 ząbków czosnku
sól, pieprz, suszone oregano
 

przyrządzanie:

Małże umyć, otwarte wyrzucić. W garnku zagotować niewielką ilość wody, wymieszać z kostką bulionową oraz trzema przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, dużą szczyptą oregano. Dolać 150 ml białego wina, sól, pieprz (smak musi być bardzo intensywny). Wrzucić małże i gotować pod przykryciem ok. 10 minut, aż małże się otworzą. Osączyć. Z pozostałego wina, 2 łyżek oliwy, przeciśniętych przez praskę 3 ząbków czosnku oraz szczypty soli przygotować marynatę, którą zalać małże. Przykryć i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Liście umyć, osuszyć. Ułożyć na dużym talerzu. Przygotować sos: do octu dodać dużą szczyptę soli, dokładnie wymieszać, aby się rozpuściła. Dodać oliwę, energicznie wymieszać, aby się połączyły (najlepiej w zakręconym słoiku). Dodać przeciśnięte ząbki czosnku, nieco pieprzu i polać nim zieleninę. Dookoła na brzegu talerza ułożyć małże i podawać natychmiast.