Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

MIĘTOWY sernik na zimno

Idealny deser podczas upałów? Sernik na zimno o smaku orzeźwiającej mięty. Znamy łatwy przepis.

cake-1417454_960_720

składniki:

  • Biszkopt:
  •  2 jajka
  •  1/4 szklanki cukru
  •  1 łyżka cukru waniliowego
  •  1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  •  2 łyżki zimnej wody
  •  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 
  • Masa serowa:
  •  1 kg twarogu sernikowego
  •  350 ml kremówki
  • 150 g landrynek miętowych
  •  120 + 100 ml wrzątku
  •  3-5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny

przyrządzanie:

Jajka ubijamy z cukrem zwykłym i waniliowym na jasną, puszystą masę.

Do masy jajecznej dodajemy wodę, a następnie przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach tylko do chwili połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Landrynki owijamy w ściereczkę i rozbijamy młotkiem lub tłuczkiem do mięsa na bardzo drobne kawałki, a następnie zalewamy je 120 ml wrzątku. Mieszamy do chwili, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą i tak powstały likier odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

W pozostałych 100 ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę.

Ser miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy do niego ubitą śmietanę i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera do czasu, aż składniki się połączą. Przed samym dodaniem do masy serowej, żelatynę łączymy z likierem.

Gotową masę serową przelewamy na biszkopt, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.