Idealny deser podczas upałów? Sernik na zimno o smaku orzeźwiającej mięty. Znamy łatwy przepis.
składniki:
- Biszkopt:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki zimnej wody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 350 ml kremówki
- 150 g landrynek miętowych
- 120 + 100 ml wrzątku
- 3-5 łyżek cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
przyrządzanie:
Jajka ubijamy z cukrem zwykłym i waniliowym na jasną, puszystą masę.
Do masy jajecznej dodajemy wodę, a następnie przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach tylko do chwili połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Landrynki owijamy w ściereczkę i rozbijamy młotkiem lub tłuczkiem do mięsa na bardzo drobne kawałki, a następnie zalewamy je 120 ml wrzątku. Mieszamy do chwili, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą i tak powstały likier odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
W pozostałych 100 ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę.
Ser miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy do niego ubitą śmietanę i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera do czasu, aż składniki się połączą. Przed samym dodaniem do masy serowej, żelatynę łączymy z likierem.
Gotową masę serową przelewamy na biszkopt, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.