Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

MIĘTOWY sernik na zimno

Idealny deser podczas upałów? Sernik na zimno o smaku orzeźwiającej mięty. Znamy łatwy przepis.

cake-1417454_960_720

składniki:

  • Biszkopt:
  •  2 jajka
  •  1/4 szklanki cukru
  •  1 łyżka cukru waniliowego
  •  1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  •  2 łyżki zimnej wody
  •  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 
  • Masa serowa:
  •  1 kg twarogu sernikowego
  •  350 ml kremówki
  • 150 g landrynek miętowych
  •  120 + 100 ml wrzątku
  •  3-5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny

przyrządzanie:

Jajka ubijamy z cukrem zwykłym i waniliowym na jasną, puszystą masę.

Do masy jajecznej dodajemy wodę, a następnie przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach tylko do chwili połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Landrynki owijamy w ściereczkę i rozbijamy młotkiem lub tłuczkiem do mięsa na bardzo drobne kawałki, a następnie zalewamy je 120 ml wrzątku. Mieszamy do chwili, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą i tak powstały likier odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

W pozostałych 100 ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę.

Ser miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy do niego ubitą śmietanę i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera do czasu, aż składniki się połączą. Przed samym dodaniem do masy serowej, żelatynę łączymy z likierem.

Gotową masę serową przelewamy na biszkopt, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.