Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Miksologia stosowana

Lato to doskonały okres do próbowania nowych smaków, a także stosowania własnych kulinarnych pomysłów. Na organizowanych przez nas grillach i przyjęciach warto zaskoczyć znajomych oryginalnymi daniami i kolorowymi drinkami o nietuzinkowych smakach. Czy jednak wiemy w jaki sposób prawidłowo podawać koktajle? Oto kilka rad jak poprawnie serwować drinki

Panom zwyczajowo proponujemy tzw. short drinki. Podaje się je w kieliszkach koktajlowych, a objętość alkoholu nie powinna przekroczyć 100 ml. Tego typu koktajle są zazwyczaj zdecydowanie mocniejsze od long drinków, ponieważ sporządzamy je bez dodatkowych rozcieńczaczy. Short drinki pije się zawsze z kieliszka lub szklanki, bez słomki.

Panie preferują koktajle, w których obecność alkoholu nie jest mocno wyczuwalna. Long drinki zawierają stosunkowo niewielką ilość alkoholu od 200 do 250 ml. Podawane są w wysokich szklankach obowiązkowo z plastikową słomką. Long drink to napój przede wszystkim orzeźwiający, z dużą ilością różnych soków owocowych lub napojów, tj., cola, woda sodowa czy tonik. Long drinki są zazwyczaj garnirowane (ozdabiane) kawałkami świeżych owoców, wisienkami koktajlowymi, kolorowymi parasolkami, wszystko zależy od wyobraźni barmana.

Musimy pamiętać, także, że koktajle należy zawsze przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem, najlepiej na oczach gości. Muszą być odpowiednio zimne i spienione – tylko 
w ten sposób spełnią swoje zadanie.

Pamiętając o tym, wypróbujmy ŻYTNIĄ SOUR albo drinka o bardzo barwnej nazwie RŻYSKO.

Uwaga! Składniki koktajlu zawsze nalewamy bezpośrednio na lód, nie odwrotnie.