Zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku oraz szpinaku. Lekka, dietetyczna, ze śródziemnomorskim aromatem. Warto ją wypróbować!
składniki:
- 300 g pomidorów (2 średnie)
- 1 czerwona papryka
- kawałek dyni ze skórą (ok 600 g) *
- kawałeczek selera (korzeń)
- 1 mała pietruszka
- 1 średnia cebula
- 100 g pora
- 200 g marchewki
- 200 g cukinii
- 200 g ziemniaków
- 200 g kapusty
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu)
- 150 g zielonej fasolki (np. mrożonej)
- 1,75 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego
- 2 łyżki listków natki pietruszki
- 100 g cienkiego makaronu
- oliwa extra vergine
przyrządzanie: