Zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku oraz szpinaku. Lekka, dietetyczna, ze śródziemnomorskim aromatem. Warto ją wypróbować!
składniki:
- 300 g pomidorów (2 średnie)
- 1 czerwona papryka
- kawałek dyni ze skórą (ok 600 g) *
- kawałeczek selera (korzeń)
- 1 mała pietruszka
- 1 średnia cebula
- 100 g pora
- 200 g marchewki
- 200 g cukinii
- 200 g ziemniaków
- 200 g kapusty
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu)
- 150 g zielonej fasolki (np. mrożonej)
- 1,75 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego
- 2 łyżki listków natki pietruszki
- 100 g cienkiego makaronu
- oliwa extra vergine
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















