Mini drożdżówki z sezonowymi owocami. Jeśli lubisz dodaj kruszonkę, a będą jeszcze bardziej smaczne.
składniki:
- 600 g mąki
- szklanka mleka
- 100 g masła
- 5 żółtek
- pół szklanki cukru
- 25 g drożdży
- 400 g dowolnych owoców sezonowych
- cukier puder
przyrządzanie:
- Mleko delikatnie podgrzej, dodaj łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i rozpuść w tym drożdże. Dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Po tym czasie dodaj pozostałe składniki, oprócz owoców.
- Wyrabiamy elastyczne ciasto, zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką. Odstaw na 2 h, w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie podziel ciasto na 30 części.
- Każdą porcje lekko rozwałkowujemy, formułujemy okręgi.
- Na środek każdej drożdżówki wykładamy około łyżkę owoców. Lekko je dociskamy.
- Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minutek.
- Po wystudzeniu posypujemy lukrem lub pudrem.